История на крепостта

 ИСТОРИЯ НА КРЕПОСТТА FORT BOYARD

 

Форт Боаяр се намира в Атлантическия океан, в Бискайския залив недалече от град Ла Рошел. Това не е бутафория, а истинско отбранително фортификационно съоръжение. Строителството започва през 1801 г., по заповед на Наполеон на малък остров за защита на морските подстъпи към пристанищата Рошфор и Ла Рошел от възможните нападения на британския флот. През 1809 г. изграждането на форта е  е преустановено, поради технически трудности. През 1837 г., по времето на Луи  Филип I строителството се възобновява. Крепостта е завършена през 1857 г. 

Фортът е с дължина 61 метра и  ширина 31 метрa. Стените му са с височина 20 метра. Гарнизонът на Форт Боаяр се състоял от 250 човека.

Скоро след завършването на крепостта обаче, далекобойността на артилерийските оръдия силно се увеличила и необходимостта от форта отпада. 

Дълго време крепостта се е използва като тъмница - за политически затворници.

След като преместват затвора в Нова Каледония, фортът се превръща в един от паметниците на френската история в регионален мащаб.

През 1961 г. един белгийски зъболекар купува крепостта за 28 000 франка на търг, организиран от местния департамент. Всички негови безумни проекти да превърне крепостта в хотел, казино, дом за почивка и т.н. пропадат и фортът продължава да пустее.

Скоро след това целия свят научава за Форт Боаяр, след като първо Роже Вадим, а после и Роберт Енрико  снимат свои филми в него.

 През 1988 г. започва възстановяването на крепостта, за да бъде използван за телевизионната игра Форт Боаяр. 

{START_COUNTER}